НАЦІОНАЛЬНА АСОЦІАЦІЯ АДВОКАТІВ УКРАЇНИ
 РАДА АДВОКАТІВ РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Рівне

Звіт за результатами засідання Ради адвокатів України 5 серпня за участю представника від Рівненської області

Звіт за результатами засідання Ради адвокатів України 05 серпня за участю представника від Рівненської області Лазарчук Г.В.

05 серпня 2020 року відбулося чергове засідання Ради адвокатів України  (в режимі он-лайн) за участю представника адвокатів Рівненської області в Раді адвокатів України. 

 Під час засідання були розглянуті питання та прийняті наступні рішення: 

  1. Обговорено позицію Голови парламентського комітету з питань правової політики щодо реформування КДКА регіонів шляхом включення до їх складу суддів або суддів у відставці. Прийнято рішення щодо звернення до ВРУ та міжнародних інстанцій з приводу намагання усунення незалежності адвокатури, невиконання міжнародних зобов’язань перед Радою Європи відповідним комітетом. Фактично, така пропозиція є кроком у минуле адвокатури. До слова, у Хмельницькій області було проведено опитування серед адвокатів з приводу зазначеної пропозиції, та лише 2% опитаних адвокатів виявили за можливе таке реформування органів КДКА.

 

  1. Розглянуто звернення в інтересах адвоката Богатиря В.В., щодо кримінального переслідування, невиконання ухвал слідчих суддів, грубого порушення права на захист шляхом недопущення захисників до участі у кримінальному провадженні. З’ясовано, що правоохоронні органи не допускали адвокатів до участі у кримінальному провадженні та вимагали крім документів, які підтверджують повноваження захисника, додаткову згоду клієнта, який знаходиться закордоном. Всі випадки не допуску захисників оскаржені в судовому порядку позитивно. Натомість такі ухвали суддів не виконуються і надалі. Прийнято рішення про звернення до ГПУ, ДБР та органів судового самоврядування щодо невиконання рішень судів.

 

  1. Розглянуте звернення щодо порушення професійних прав адвокатів у справі Мартиненка М. Серед порушень прав адвокатів зафіксовано: ненадання адвокатам можливості висловитись щодо кожного досліджуваного доказу в судовому засіданні, заборона щодо подачі будь яких клопотань, констатація судом порушення судового процесу адвокатами шляхом надання великої кількості клопотань, залучення на постійній основі адвокатів БПД спільно з адвокатами, які діють на підставі договору клієнтом тощо.  Прийнято рішення про звернення до ВРП та Ради суддів України щодо порушень прав адвокатів та професійної відповідності колегії суддів займаним посадам.

 

  1. Обговорено інформацію щодо вручення підозр адвокатам Р. Кравцю та О. Кротюку. Прийнято рішення по звернення до відповідних органів щодо неможливості ототожнення адвокатів з клієнтами, неможливості вважати надання адвокатами правничої допомоги шляхом консультування та складання відповідних процесуальних документів – пособництвом у скоєнні чи приховуванні злочинів. Надано строк робочій групі, до складу якого входить представник РАУ від Рівненської області, на формування роз’яснення ст.23 ЗУ «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». Роз’яснення буде висвітлено додатково.

 

  1. Прийнято до уваги рішення Пленуму ЄСПЛ щодо відмови зняття імунітету з Г. Логвинського на підставі звернення НААУ до ЄСПЛ щодо втручання правоохоронних органів в адвокатську діяльність Г. Логвинськго, проведення щодо нього слідчих дій.

 

  1. Розглянуто звернення щодо скасування рішення Ради адвокатів Закарпатської області щодо видачі свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю особі, через порушення процедури стажування, а саме відсутність проходження он-лайн курсу для стажистів «Адаптаційний курс в професію адвоката». Рішення прийнято, звернення задоволено.

 

  1. Розглянуто звернення Голови ради Харківської області щодо скасування рішень Ради адвокатів Харківської області щодо видачі свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю. Звернення задоволено, рішення прийнято.

 

  1. За зверненням Голови КДКА Одеської області щодо надання роз’яснення п.8.12 Регламенту КДКА регіону прийнято рішення створити робочу групу, до складу якої увійшла Голова КДКА Рівненської області Сурікова С.І.

 

  1. Призначена щорічна конференція у Полтавській області.

 

  1. Змінена адреса КДКА Запорізької області та затверджено нове Положення про КДКА Запорізької області.

 

  1. Обговорено проект ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів по спрощення доступу до безоплатної правової допомоги та підвищення якості її надання». РАУ в цілому підтримує вказаний законопроект, однак пропонує свої корективи. Деякі перестороги має впровадження системи оцінювання адвокатів «peer review», яка може стати «каральним» органом для адвокатів системи БПД, яка має на меті розкриття адвокатських досьє, що порушить принцип адвокатської таємниці. РАУ узагальнить пропозиції від адвокатів, які надходять до 7 серпня та запропонує на розгляд Міністерству юстиції альтернативні рекомендації в межах вказаного законопроекту.