НАЦІОНАЛЬНА АСОЦІАЦІЯ АДВОКАТІВ УКРАЇНИ
 РАДА АДВОКАТІВ РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Рівне

Звіт за результатами засідання Ради адвокатів України 16 та 25 березня 2022 року представника адвокатів Рівненської області Лазарчук Г.В.

16 та 25 березня 2022 року були проведені чергові засідання Ради адвокатів України. У зв’язку із введенням в країні воєнного стану, Рада адвокатів України збирається позачергово за скликанням Голови РАУ.

За результатами засідань прийняті наступні рішення:

  1. 16 березня 2022 року на фейковій сторінці НААУ у мережі Facebook була розповсюджена інформація про складання повноважень Головою НААУ, РАУ Ізовітовою Л.П. та всім складом РАУ, що не відповідає дійсності. Рада адвокатів України наголосила на безперервності роботи РАУ в період воєнного стану та прийняла рішення про звернення до правоохоронних органів із заявою, щодо спроби підриву діяльності, направленої на захоплення та дестабілізацію органів адвокатського самоврядування.
  2. Надано роз’яснення, відповідно до якого, у разі мобілізації адвоката чи призову його до лав ВСУ, зупинення адвокатської діяльності проводиться за будь-яким повідомленням про наявність зазначеного факту (письмово або іншими засобами зв’язку, в тому числі телефонним). Не буде вважатися дисциплінарним проступком неподання заяви про зупинення адвокатської діяльності у випадку реальної неможливості подання такої заяви, через мобілізацію чи службу в ЗСУ, на період введення воєнного стану в Україні.  
  3. Розглянуто питання, щодо наявності заборгованості перед адвокатами в системі БВПД. Рада адвокатів України звернулась до керівництва БВПД із зверненням, щодо неприпустимості затримання оплати адвокатам за виконані доручення, тим паче під час введення в країні воєнного стану.
  4. Прийнято рішення про внесення змін до Регламенту рад адвокатів регіонів, які дозволять Радам адвокатів регіонів здійснювати свою безпосередню діяльністю в форматі онлайн, використовуючи власні засоби зв’язку, в тому числі проведення засідань, заслуховування звітів стажистів тощо.
  5. Надано роз’яснення, що у разі звернення до КДКА чи РАРО, з питань складання іспитів чи проходження стажування, особа має можливість самостійно у заяві підтвердити відсутність судимості (у випадку неможливості надання довідки про несудимість) та самостійно у заяві підтвердити знання української мови (у випадку неможливості подання документу про отримання середньої освіти чи сертифікату про знання української мови), із зобов’язанням підтвердити такі відомості документально після завершення дії воєнного стану.
  6. Прийняті зміні до регламенту ВКДКА та КДКА, відповідно до яких ці органи мають змогу проводити власні засідання в форматі онлайн, із допомогою власних засобів зв’язку. Будь-яке листування із зазначеними органами адвокатського самоврядування можливе за допомогою направлення скарг, листів, пояснень, повідомлень на офіційні електронні адреси таких органів та адвокатів, на їх електронні адреси, зазначені в ЄРАУ.
  7. Увага стажистам адвокатів! Рада адвокатів України прийняла рішення, відповідно до якого стажування, у разі мобілізації чи призову до ВСУ стажиста адвоката, зупиняється за заявою стажиста або у випадку відсутності відомостей, щодо призову такого стажиста та відсутністю подання чергового звіту про виконання індивідуального плану стажування на невизначений строк. Після завершення дії воєнного стану в Україні стажист має право протягом 6 місяців звернутися до відповідної Ради адвокатів регіону із заявою про поновлення стажування.
  8. Рада адвокатів України звернулася до Кабінету Міністрів України з проханням врегулювати наявну дискримінацію за ознакою професійної діяльності та доповнити перелік осіб, які мають право на отримання одноразової грошової допомоги від держави у розмірі 6500 грн. Наразі, самозайняті особи не включені у зазначений перелік.