НАЦІОНАЛЬНА АСОЦІАЦІЯ АДВОКАТІВ УКРАЇНИ
 РАДА АДВОКАТІВ РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Рівне

Звіт за результатами засідання Ради адвокатів України 19-21 травня 2023 року представника адвокатів Рівненської області Лазарчук Г.В.

Звіт за результатами засідання Ради адвокатів України 19-21 травня 2023 року представника адвокатів Рівненської області Лазарчук Г.В.

19-21 травня 2023 року було проведено чергове засідання Ради адвокатів України, в порядку денному, якого містилось 38 питань. За результатами засідання прийняті наступні рішення:

 

  1. Обговорена поточна діяльність НААУ.
  2. Обговорені питання ведення ЄРАУ, сплати щорічних внесків на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування. Наголошено на тому, що несплата внеску є дисциплінарним проступком, за який передбачена дисциплінарна відповідальність.
  3. Внесені зміни до Порядку ведення Єдиного реєстру адвокатів України, відповідно до якого адвокат зобов’язаний внести всі необхідні відомості стосовно себе до Єдиного реєстру адвокатів України в день отримання свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю. В інакшому випадку, такі відомості вносяться відповідною Радою адвокатів регіону.
  4. Розглянуте звернення щодо впровадження системи Custody Records, що є частиною інформаційно-комунікаційноїсистеми «Інформаційний портал Національної поліції України». Представлена громадськості типова схема зонування підрозділу поліції передбачає також кімнату для конфіденційного побачення затриманого із захисником. Ця кімната має бути обладнана двома камерами з функцією відеофіксації.  Але процес спілкування адвоката з клієнтом, за задумом організаторів системи, повинен проходити через прозору (скляну) перетинку за допомогою телефону. Згідно із правилами статей 42, 46 Кримінального процесуального кодексу усі зустрічі підозрюваного чи обвинуваченого із захисником повинні проходити з дотриманням умов, що забезпечують конфіденційність спілкування. З урахуванням висловлених позицій, члени Ради адвокатів України констатували факт порушення гарантій конфіденційного спілкування підозрюваного (обвинуваченого) із захисником під час впровадження у відділках поліції інформаційної підсистеми «Custody Records». Також РАУ вирішила звернутися з цього приводу до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, а також запропонувати створити спільну робочу групу для вироблення рішень щодо усунення виявлених порушень прав людини.
  5. Розглянута та задоволена заява члена РАУ Афанасьєва Р.В. про складання ним повноважень у зв’язку із мобілізацією.
  6. Розглянутий лист В.О. Голови Ради адвокатів Львівської області щодо внесення змін до Положення про Раду адвокатів Львівської області у зв’язку із зміною фактичної адреси.
  7. Прийнято рішення про внесення змін до Положення про ордер на надання правової допомоги. Зазначено, що бланк ордеру генерується автоматично, а графи, що потребують заповнення, заповнюються адвокатом власноручно. Внесення змін обумовлене відмовою у прийнятті деякими установами ордерів, які заповнені адвокатами від руки.
  8. За зверненням Голови ради Київської області прийнято роз’яснення, відповідно до якого на час воєнного стану факт внесення даних про помічника адвоката до ЄРАУ підтверджується інформацією адміністратора ЄРАУ 2 рівня за запитом Голови ради адвокатів регіону.
  9. За зверненням Голови РАР Харківської області внесені зміни до Положення про організацію та порядок проходження стажування для отримання особою свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю, а саме:
  • Відомості про помічника в ЄРАУ повинні зазначатися від дати укладання трудового договору
  • Стажисти повинні вносити відповідні зміни до ЄРАУ у випадку зміни прізвища
  1. За зверненням Голови РАР Харківської області внесені зміни до Положення про помічника адвоката, а саме:
  • Дозволено помічнику самостійно подавати заяву на виключення інформації щодо нього з ЄРАУ, у випадку припинення трудових відносин з адвокатом.
  • До документів які подаються помічником адвоката з метою отримання свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю, додати документ, що підтверджує місце проживання особи.
  1. Обговорено проект Положення про комісії з оцінки якості, повноти та своєчасності надання безоплатної правової допомоги. Робоча група продовжує свою роботу.
  2. Внесені зміни до Порядку підвищення кваліфікації адвокатів України, а саме Координаційний центр з надання правової допомоги виключений з переліку пільгових суб’єктів та повинен проходити акредитацію власних заходів на загальних підставах.
  3. Розглянуте звернення Комітету БПД про заходи захисту адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу у кримінальних справах, в яких здійснюється спеціальне досудове розслідування та спеціальний судовий розгляд, в тому числі щодо військових злочинців. В результаті обговорення прийнято рішення про звернення до Міністерства юстиції України з вимогою припинення порушення прав підозрюваних, обвинувачених та їх захисників.
  4. Розглянутий Звіт про практику КДКА та ВКДКА з питань прийняття рішень про притягнення адвокатів до дисциплінарної відповідальності за невиконання професійного обов’язку адвоката щодо підвищення свого професійного рівня.
  5. Розглянувши листи Міністра юстиції України та першого заступника Міністра юстиції України прийнято рішення про звернення із дисциплінарною скаргою стосовно заступника Міністра юстиції України з питань європейської інтеграції.
  6. За заявою із запитом чи є належним доказом підтвердження стажу на посаді помічника адвоката довідка від адвоката про наявність трудових відносин зазначено, що вказане питання вже вирішено відповідним роз’ясненням, яке є чинним на період дії воєнного стану в Україні.
  7. Розглянувши заяву Голови Ради адвокатів Хмельницької області щодо скасування заборони проведення конференції, затвердження квоти представництва прийнято рішення - відмовити в задоволенні заяви через активні бойові дії на території України, ракетні атаки по всій території України (в тому числі і в Хмельницькій області), з метою дотримання безпеки та збереження життя адвокатів України.
  8. Розглянувши звернення щодо повноважень кваліфікаційної палати КДКА Хмельницької області у випадку припинення роботи дисциплінарної палати КДКА, внаслідок подання членами дисциплінарної палати заяв про складання повноважень зазначено, що навіть у випадку складання повноважень членами однієї палати КДКА інша палата КДКА не втрачає свої повноваження.
  9. За запитом стосовно окремих питань здійснення адвокатської діяльності прийнято рішення, відповідно до якого до адвокатського запиту долучається копія ордеру (чи його оригінал), яка засвідчена у встановленому порядку керівником адвокатського об’єднання, яке видало такий ордер або ж може засвідчуватись самим адвокатом, під час дії воєнного стану в Україні. Зазначене роз’яснення толерується з іншими прийнятими змінами, з метою спрощення видачі та засвідчення ордерів під час воєнного стану.
  10. Розглянувши лист Голови НАЗК щодо надання опису ідентифікованих корупційних ризиків у кримінальному провадженні за пропонованою структурою прийнято рішення про направлення його в регіональні Ради адвокатів для долучення до цього процесу адвокатів, що практикують в сфері кримінального законодавства. Пропонуємо всім охочим звернутися в Раду адвокатів Рівненської області до 30.05.2023 року з метою ознайомлення із документом та висловлення власних думок в письмовому вигляді, які будуть передані робочій групі з даного питання для направлення до НАЗК.
  11. За запитом адвоката щодо права адвоката України бути представником в судах України по цивільним справам громадян РФ після дати виходу України з Мінської конвенції надано роз’яснення, що пряма заборона на представництво громадян РФ в судах України – відсутня. Однак документ, який підтверджує повноваження (у зверненні до РАУ - довіреність) повинен бути складений та оформлений у відповідності із законодавством України.
  12. Розглянутий лист Міністерства юстиції України відповідно до якого, на підтвердження повноважень адвоката, у випадку звернення ним до органів РАЦС, до ордеру в обов’язковому порядку надається договір про надання правничої допомоги з клієнтом. Відповідно до ЗУ «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» як ордер так і договір є самостійними документами, які підтверджують повноваження адвоката, як представника. На підставі цього, прийнято рішення про звернення до Міністерства юстиції України з вимогою про приведення відповідної інструкції, щодо діяльності органів РАЦС, у відповідність із ЗУ «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».
  13. Обговорене звернення заступника Міністра оборони України щодо притягнення до відповідальності адвокатів, які були призвані до лав ЗСУ та не зупинили свою адвокатську діяльність. Наголошено, що РАУ не рекомендувала КДКА регіонів під час воєнного стану притягати адвокатів до дисциплінарної відповідальності, у випадку не зупинення адвокатської діяльності та призиву на військову службу. Зазначене роз’яснення було надано враховуючи стислі терміни призиву осіб, які підлягають мобілізації та іноді фізичної неможливості подання письмової заяви до Рад адвокатів регіонів про припинення адвокатської діяльності, виходячи з інтересів адвокатів. В той же час наголошено, що адвокатська діяльність є несумісною з військовою службою на підставі ЗУ «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».
  14. Створена робоча група з питань розробки та внесення до суб’єкта законодавчої ініціативи проекту змін до КК України в частині відповідної статті, яка б передбачала кримінальну відповідальність за відповідні дії по ототожненню адвоката з клієнтом.
  15. Розглянуті інші питання, остаточні рішення по яких не прийняті через продовження роботи відповідних робочих груп.

 

З повним текстом прийнятих рішень Радою Адвокатів України протягом 19-21 травня 2023 року можливо ознайомитись на офіційному сайті НААУ.